Verzadigde en onverzadigde vetten: het verschil

Blog Verzadigde en onverzadigde vetten: het verschil

Er bestaan twee soorten vetten: verzadigd en onverzadigd vet. Verzadigde vetten staan bekend als slechte vetten, onverzadigde vetten als goede vetten. Lees hieronder alles over het verschil tussen deze twee vetten.

Verzadigde vetten

Verzadigde vetten zijn slechte vetten: ‘verzadigd vet is verkeerd’. Deze zijn te vinden in etenswaren als koekjes, taart en chips. Ook zitten er veel verzadigde vetten in vlees, kaas en roomboter. Te veel verzadigde vetten kunnen het cholesterolgehalte in je bloed verhogen. Als er te veel cholesterol in het bloed zit, kan dat blijven plakken aan de wanden van de aders, waardoor de aders kunnen vernauwen. Dit verhoogt de kans op hart- en vaatziektes. 

Onverzadigde vetten

Onverzadigde vetten zijn goede vetten. Een handig ezelsbruggetje is ‘onverzadigd vet is oké’. Je kunt deze vetten terugvinden in plantaardige oliën en in producten die hiervan zijn gemaakt, zoals smeerbare halvarine en margarine. Ook kun je goede vetten vinden in vis, noten en bijvoorbeeld avocado’s. In deze gezonde vetten bevindt zich Omega 3 en Omega 6. De onverzadigde vetten verlagen juist het slechte cholesterolgehalte in je lichaam. 

Transvet

Toch is er een uitzondering op het gebied van onverzadigde vetten. Dat zijn namelijk de transvetten. Deze transvetten komt van nature voor in melk en vlees van koeien en schapen. Ook zit het in harde margarines, frituurvet, koekjes, taart en snacks. Transvetten ontstaan door de scheikundige structuur: transvetzuur in niet flexibel, waardoor het lichaam de transvetten moeilijker kan verwerken. Transvetten zijn nog slechter voor de gezondheid dan verzadigde vetten.

Recente berichten