7 leuke feitjes die jij nog niet wist over esports

Blog 7 leuke feitjes die jij nog niet wist over esports

Het lijkt erop dat het spelen van videogames eindelijk loont, want esports zijn populairder dan ooit. Esports is de samenstelling van de twee Engelse woorden electronic sports. De term werd eind jaren 90 geïntroduceerd en verwijst naar het spelen van videogames in competitief verband. Een videogame verschilt van andere sporten omdat het online plaatsneemt. De zogeheten esporters kunnen bij het winnen van een competitie prijzengeld winnen. Andere manieren waarop esporters inkomsten verdienen is door middel van sponsoring. Daarbij keren de streaming platformen zoals Twitch een gedeelte van de winst uit naar esporters.  

Fans van esports kunnen de toernooien online volgens via platformen, daarnaast worden grote toernooien ook uitgezonden in bijvoorbeeld stadia. Deze voortdurend groeiende industrie neemt zowel in populariteit als omzet toe. Datzelfde geldt voor het wedden op esports. Vandaar dat er verschillende online bookmakers zijn die deze weddenschappen op esports aanbieden. Of je nu een beginnend fan bent van esporter of zelf al jaren speelt, wij vragen ons af of jij de volgende feitjes al wist! 

  1. Bijna een half miljard mensen keken naar esports in het jaar 2020 en dit publiek groeit elk jaar. Dit komt onder andere omdat esports en nieuwere games steeds meer bekend worden.
  2. Het grootste esports toernooi is Dota 2. Bij dit spel nemen twee teams met elk vijf spelers het tegen elkaar op. Elk team heeft een eigen basis en het doel is om de basis van het andere team te vernietigen. Als speler heb je de controle over één personage. Om de basis te vernietigen kun je je personage upgraden met behulp van het verzamelen van goud en ervaring. Door je vaardigheid te verhogen kun je betere items kopen waarmee je de vijand gemakkelijker kunt uitschakelen. Andere bekende esports spellen zijn League of Legends, Fortnite en StarCraft.
  3. De geldprijzen van bekende spellen zoals Fortnite en Dota kunnen oplopen tot maar liefst 30 miljoen dollar. Het is dus geen verrassing dat steeds meer jeugd echt werk maakt van gamen. Deze prijzenpotten zijn onder andere zo groot omdat esports zo populair zijn en veel funding ontvangen.
  4. Bijna elk spel waarin spelers het tegen elkaar opnemen kan een esports spel worden. Dat wil echter niet zeggen dat elk spel ook inderdaad werkelijk een succes kan worden. Het moet ten eerste complex genoeg zijn dat het interessant is om te blijven spelen. Daarbij is het wel handig als het spel interessant genoeg is om als publiek te bekijken.
  5. Een esport speler is op veel vlakken te vergelijken met een traditionele atleet. Ze besteden het merendeel van hun dag aan het trainen van hun vak. Daarbij bestuderen ze de strategieën van de concurrentie en proberen ze nieuwe tactieken uit. Ook reizen deze atleten heel wat af, want de esport toernooien worden over de hele wereld gehouden. Net als normale atleten kunnen esporters last hebben van nare lichamelijk klachten zoals carpaletunnelsyndroom, nekpijn of een tenniselleboog.
  6. Jongens en meisjes van alle leeftijden kunnen meedoen aan esports. Het Guinness Book of World Records bevat het record van de jongste esport professional. Deze jonge professional was op dat moment 6 jaar. Daarbij viel de tot nu toe hoogste uitbetaling van een toernooi in de handen van de 17-jarige Kyle Giersdorf. Na de Fortnite World Cup mocht hij maar liefst 3 miljoen dollar mee naar huis nemen. De gemiddelde leeftijd van de esporter ligt tussen de 16 en 23 jaar.
  7. De gemiddelde esports carrière duurt zo’n vijf tot tien jaar. Daarbij gaat de gemiddelde esporter halverwege de twintig met pensioen. Dit is iets eerder dan professionele atleten in andere sporten, maar dit komt waarschijnlijk omdat esporters over het algemeen op een eerdere leeftijd beginnen. Een hoop esporters gaan van spelen vaak over op rollen zoals manager, coach of commentator.

Recente berichten