10 grappige feitjes over voetbal

Blog 10 grappige feitjes over voetbal

Voetbal is de meest gespeelde en gevolgde sport ter wereld. We houden ervan om het te spelen, te kijken op de televisie of live in het stadion. Daarbij zijn er een hoop voetballiefhebbers die graag sportweddenschappen plaatsen. Test je voetbalkennis en kijk hoeveel van de volgende 10 feitjes jij wel of niet kent. 

  1. Mannen en vrouwen begonnen rond dezelfde tijd voetbal te spelen. Het duurde echter tot 1990 voordat de populariteit rondom voetbal voor vrouwen toenam. In dit jaar werd ‘s wereld eerste Wereldkampioenschap voor vrouwen gehouden in China. Het team uit de Verenigde Staten won de begeerde titel. 
  2. De grootste voetbalclubs ter wereld zijn Real Madrid, Barcelona en Manchester United. Welke voetbalclub het grootst is verschilt elk jaar en hangt af van de totale omzet en het aantal gewonnen bekers. 
  3. Voetbal wordt door maar liefst 250 miljoen mensen over de hele wereld gespeeld, verspreid over 200 landen. Daarbij heeft een traditionele voetbal 32 panelen. Elk paneel staat voor een land binnen Europa. 
  4. Voor 1855 werden voetballen gemaakt van de blaas van een varken. Dit was niet ongebruikelijk aangezien men in die tijd allerlei onderdelen van het geslachte vee voor gereedschappen en dergelijke gebruikte.
  5.  In tegenstelling tot wat je zou denken is een voetbal niet perfect rond. Het is het geruite patroon wat je de illusie geeft dat de bal rond is. De voetballen hebben namelijk een enigszins ovale vorm. Daarnaast is Pakistan verantwoordelijk voor de productie van meer dan 80 procent van alle voetballen ter wereld. 
  6. De snelste rode kaart in de geschiedenis van voetbal werd gegeven aan de speler Lee Todd. Hij ontving slechts twee seconden na het fluitsignaal al een rode kaart. Het verhaal dat rond gaat is dat Todd vlak naast de scheidsrechter stond die het fluitsignaal gaf. Todd zou gevloekt hebben omdat het fluitsignaal zo luid was, het waren deze scheldwoorden die ervoor zorgen dat Todd per direct een rode kaart kreeg. 
  7. Het budget voor het allereerste Wereldkampioenschap was niet groot, vandaar dat deze beker van papier-maché werd gemaakt. Na een hevige regenbui moest het Wereldkampioenschap echter snel vervangen worden en dat gebeurde in 1950. Nu weegt de Wold Cup trofee maar liefst 13 pond en het is gemaakt van 18-karaats goud. Het Wereldkampioenschap is overigens het grootste en meest gevolgde toernooi ter wereld. Het wordt elke vier jaar gehouden in een ander land. Miljarden mensen kijken op televisie naar de uitgezonden wedstrijden. 
  8. Het is het land Groenland nog nooit gelukt om een door FIFA erkend team te kunnen registreren. Dit komt omdat Groenland niet voldoende en lang genoeg gras kan groeien om een voetbalveld te bouwen. Een grasveld is overigens niet het enige probleem want het land kampt ook met infrastructuur problemen en andere geografische zaken die hun FIFA lidmaatschap hinderen. Zodoende kan Groenland ook niet deelnemen aan de FIFA Wereldkampioenschap. 
  1. Tot 1881 werd voetbal zonder een scheidsrechter gespeeld. Voor die tijd was het aan de spelers om te beslissen of er sprake was van een overtreding. 
  2. In 1950 trok het land India zich terug uit hun deelname aan het Wereldkampioenschap omdat ze van FIFA niet zonder schoenen mochten spelen. Het Indiase voetbalteam wilde namelijk op blote voeten voetballen zoals ze dat in hun eigen land gewend waren. Uruguay is tot nu toe het enige land dat het WK won en vier jaar later niet probeerde zijn titel te verdedigen. De reden hiervoor was dat Italië, het land waar het WK werd georganiseerd, vier jaar eerder had geweigerd om af te reizen naar Uruguay. Het WK in Uruguay was overigens het allereerste WK en het was voor veel Europese landen lastig bij te wonen. Uiteindelijk reisden alleen Frankrijk, België, Roemenië en Joegoslavië af naar Uruguay.

Recente berichten